lokalna.hr Novosti Sektori Događanja Inkubator ZOR
LokalnaŽupanijeHrvatskaEUFondoviPoduzetništvoZapošljavanje
naslov
Zadar domaćin 6. Dana hrvatskog pršuta
: lokalna - : 16.9.2020.

Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja šampion je 6. Dana hrvatskog pršuta


Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja šampion je 6. Dana hrvatskog pršuta, dok su zlatne plakete osvojili dalmatinski pršuti tvrtki Kuline Nova Sela, Mesne industrije Pivac, Opskrbe Trade Barić, Pršuta Voštane, istarski pršuti Pisnium i Dujmović, drniški pršut BEL-CRO Trade i Delicija Maran te krčki pršut Mesnice Market Žužić. U konkurenciji bili samo pršuti s certificiranim porijeklom - krčki, dalmatinski, drniški i istarski. U proteklih nekoliko godina napravljen je veliki iskorak u prelasku na domaću sirovinu, pa je umjesto nekadašnjih 5 posto sada preko 70 posto buteva u domaćim pršutima domaćeg porijekla.

Što se tiče ove godine, pršutari su se zajedno s drugim gospodarskim granama našli u velikom problemu zbog epiedmije koronavirusa, jer nisu uspjeli prodati ono što su proizveli prošle zime.

„U pršutanama su ostali visjeti pršuti, a s njima i priličan kapital uložen u njih. Proizvođači nisu dobili sredstva za sirovinu pa postoji realna opasnost da jednom kada se tržište oporavi na njemu ne bude izvornog pršuta. Većinom je riječ o obiteljskim tvrtkama i to mahom u ruralnim krajevima pa je bitno da se brzo reagira i pomogne proizvođačima“, naglasio je predsjednik klastera Hrvatski pršut Darko Markotić.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać najavio je da država donosi niz mjera za zaštitu radnih mjesta u ovom sektoru, a najnovija mjera odnosit će se na nepovratnu potporu do 80 tisuća eura za proizvođače pršuta pogođene poslovnim zastojem prouzročenim koronavirusom kao i na poticanje dodatnog povećanja broja domaćih svinja.

U svojem je obraćanju župan Božidar Longin rekao da u Zadarskoj županiji proizvođači godišnje proizvedu oko 30.000 pršuta, a još oko 10.000 nastane u kućnoj radinosti. Registriranih proizvođača imamo šest, a pršut ima i oznaku zemljopisnog porijekla što dokazuje i njegovu kvalitetu, ali i kvalitetu sirovine.