lokalna.hr Novosti Sektori Događanja Inkubator ZOR
LokalnaŽupanijeHrvatskaEUFondoviPoduzetništvoZapošljavanje
naslov
Veleposlanik Kanade Nj.E. Alan Bowman u posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci
: lokalna - : 29.9.2020.

Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke primili su veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj NJ.E. Alana Bowmana u prvi službeni posjet


Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke primili su veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj NJ.E. Alana Bowmana u prvi službeni posjet.
Na primanje u sjedište gradske uprave veleposlanik je došao u pratnji savjetnice za trgovinske odnose Synthie Dodig, a domaćini su, uz gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i predsjednika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erika Fabijanića, bili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Neposredni povod za dolazak u Rijeku je primopredaja 36,5 milijuna dolara vrijednog broda „Algoma Intrepid“ izgrađenog u brodogradilištu „3.maj“ kanadskom brodovlasniku Algoma Central Corporation. Radi se o samoiskrcavajućem brodu za prijevoz rasutih tereta. 
„Algoma Intrepid“ drugi je brod koji je „3. maj“ izgradio za Kanađane. Prvi, nazvan „Algoma Innovator“ već plovi Velikim jezerima i rijekom Saint Lawrence na granici između SAD-a i Kanade.

Domaćini su zahvalili veleposlaniku na povjerenju koje je kanadski brodar imao u riječko brodogradilište unatoč teškoj krizi u kojoj se ono nalazilo te je brodogradilište moglo nastaviti proizvodnju.

„Oduševljen sam prilikom što mogu prisustvovati svečanosti porinuća novog broda, svojevrsnog simbola hrvatsko-kanadske suradnje. Hrvatska brodogradilišta na dobrom su glasu u Kanadi i kanadski naručitelji zadovoljni su isporučenim brodovima. U brod ‘Algoma Intrepid’ bit će ugrađena visoka tehnologija kanadskih proizvođača. Stoga se može reći da je ovo win-win projekt koji stvara radna mjesta kako u Hrvatskoj tako i u Kanadi te uvelike pridonosi dobrim odnosima dvaju zemalja“, rekao je veleposlanik Bowman. Nije znao reći hoće li biti daljnjih narudžbi od strane kanadskog brodara kojemu treba još brodova, budući da su i kanadska brodogradilišta u teškoćama i trebaju posao.