lokalna.hr Novosti Sektori Događanja Inkubator ZOR
LokalnaŽupanijeHrvatskaEUFondoviPoduzetništvoZapošljavanje
naslov
Je li vrijeme za nezavisne opcije u Slavoniji?
: VŠ - : 27.10.2020.

Jutarnji list donosi kako među mnogim postojećim strankama vlada konfuzija i manjak kvalitetnog kadra za odgovorne pozicije u županijama i gradovima.


Jutarnji list napravio je kratki presjek potencijalnih kandidata za preuzimanje Osijeka i Osječko-baranjske županije. U zaključku navodi kako se, usred kvalitativnog deficita postojećih političkih stranaka samo 7 mjeseci prije izbora, javlja prostor za svježa lica i nezavisne kandidate u Osijeku i županiji, kao nadolazećem kvalitativnom skoku na lokalnoj političkoj sceni s obzirom na dobre rezultate nezavisnih kandidata u gradovima županije na prošlim lokalnim izborima 2017. godine. Politička scena posljednjih je godina u cijeloj Hrvatskoj vrlo dinamična, no nigdje se nije toliko promijenila kao u najvećem slavonskom gradu, pa na primjeru Osijeka i Osječko-baranjske županije navode kako relevantne opcije imaju problema pri sastavljanju lista.

 

Neke stranke koje su u prošlom razdoblju bile bitan politički faktor, poput HDSSB-a Branimira Glavaša, ili HNS-a koji je za sebe vezao aktualnoga gradonačelnika Ivana Vrkića, te preko njega objedinio cijeli liberalno lijevi politički spektar, de facto više ne postoje. Na sceni je ostao HDZ koji je znatno ojačao u posljednja dva izborna ciklusa, SDP koji u Osijeku ionako nikad nije bio previše utjecajan, da bi na zadnjim parlamentarnim izborima dodatno potonuo i sada je u situaciji da se bori za opstanak, te Domovinski pokret Miroslava Škore koji se u gradu tek treba etablirati. Most je politički prisutan, ali se nije uspio nametnuti kao opcija koja bi na nadolazećim lokalnim izborima mogla imati značajniju ulogu.

 

Bez jakih novih imena u Osijeku

Na parlamentarnim izborima u srpnju ove godine u Osijeku se pokazala potpuno drukčija slika. Gradonačelnik Vrkić kojemu je ovo drugi mandat u Osijeku je dobio samo 156 glasova. Bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u gradu je dobio skromna 272 glasa. 

 

U HDZ-u su uvjereni da će na izborima u svibnju iduće godine Osječani izabrati gradonačelnika kojega im oni ponude, a to bi trebao biti predsjednik osječke organizacije Ivan Radić koji odrađuje prvi saborski mandat. Njegov status u stranci proći će provjeru vrlo skoro u nastavku unutarstranačkih izbora u HDZ-u, no ako se ništa važno ne dogodi, stranka će njega kandidirati za Osijek. HDZ-ovci s kojima smo razgovarali navode da nema neku karizmu, niti političko iskustvo, ali bi mu mogla biti dovoljna markica HDZ-a.

 

Budući da se raspala liberalna i umjerenija scena u Osijeku, SDP bi na izbore koji slijede mogao sam. Najvjerojatnije će njihov kandidat za gradonačelnika biti Vrkićev zamjenik Boris Piližota. On, međutim, nosi dva utega. Jedan je činjenica da grad zbog Vrkićeve bolesti već dvije godine ne funkcionira najbolje. Zato je Vrkiću pao rejting, ali posljedice osjeća Piližota i druga zamjenica gradonačelnika, Žana Gamoš iz HNS-a. Drugo je što Piližota na parlamentarnim izborima nije uspio ući u Sabor, a zbrku mu je napravio bivši šef stranke Davor Bernardić koji je pomiješao brojeve na listi.

 

Predsjednika županijske organizacije SDP-a Domagoja Hajdukovića navodno uopće ne zanima lokalna politika.

 

Domovinski pokret traži kandidata

U Domovinskom pokretu nisu voljni razgovarati o toj temi. Navodno traže osobu koju bi kandidirali za gradonačelnika. Govori se da su ih dva uspješna osječka poduzetnika odbila te da imaju problema s privlačenjem novih ljudi.

 

Sve te okolnosti idu u prilog HDZ-u, ali i nekim novim političkim opcijama. Poznavatelji političkih gibanja u Slavoniji kažu da bi se mogle pojaviti neovisne liste i popuniti prostor stranaka koje su praktično nestale. Taj trend u Slavoniji postoji, o čemu svjedoče Valpovo i Donji Miholjac, kako zaključuje Jutarnji list.